Zupa serowo-kremowa to pożywna i sycąca zupa o aksamitnej konsystencji. Jest łatwa w przygotowaniu. Najlepiej podawać ją z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Osobiście nie przepadam za kremowymi zupami dlatego lubię jak część brokuł nie jest zblendowana, tylko w całości wymieszana z zupą.
Nie przypomina wówczas zupki dla niemowląt.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 ½ - 2 szk. bulionu (może być z kostki rosołowej)
- ½ szk. mleka
- 3 - 4 plastry żółtego sera
- ok. 50g serka topionego śmietankowego
- pół główki brokułu podzielonego na małe różyczki
- sól, pieprz (można doprawić czosnkiem granulowanym)
- kilka kromek pieczywa
- masło do smażenia
Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy, tak aby nam się nie zarumieniło. Stopniowo dodajemy mleko. Szybko mieszamy, żeby nie porobiły się grudki. Jak zacznie gęstnieć dodajemy po pół szklanki bulionu.
Na koniec dorzucamy ser żółty i topiony. Gotujemy aż sery połączą się z kremem. Jeśli zupa zrobi się zbyt gęsta rozrzedzamy ją bulionem.
Część brokuł zostawiamy w całości do dekoracji, a pozostałe różyczki brokułu blendujemy wraz z przygotowanym kremem i doprawiamy do smaku.
Na patelni roztapiamy masło i zarumieniamy na nim kromki chleba. Grzanki możemy podawać w całości lub pokroić je w kotkę i posypać nimi zupę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz