Prawdziwa nazwa przepisu to: francuska zapiekanka z chleba białego.
Na ten przepis natrafiłam w jednej z książek kucharskich. Pomysłowe,
smaczne i łatwe do przygotowania danie.
Zamiast chleba tostowego można użyć dowolnego chleba.
Taka zapiekanka jest też dobrym sposobem na pozbycie się z chlebaka zbędnego pieczywa. ;)
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 10 dag sera żółtego
- sól, pieprz, papryka słodka
- masło do smażenia
Wymieszać żółtka ze startym żółtym serem, mlekiem i przyprawami. Chleb tostowy opiec na rumiano w tosterze lub na patelni z odrobiną masła. Kromki ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową i polać nią kromki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz