Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

23 maj 2017

Zapiekanka z chleba tostowego

 Prawdziwa nazwa przepisu to: francuska zapiekanka z chleba białego. Na ten przepis natrafiłam w jednej z książek kucharskich. Pomysłowe, smaczne i łatwe do przygotowania danie.
Zamiast chleba tostowego można użyć dowolnego chleba.
Taka zapiekanka jest też dobrym sposobem na pozbycie się z chlebaka zbędnego pieczywa. ;)
 

Składniki:
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • masło do smażenia
 Wykonanie:

Wymieszać żółtka ze startym żółtym serem, mlekiem i przyprawami. Chleb tostowy opiec na rumiano w tosterze lub na patelni z odrobiną masła. Kromki ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową i polać nią kromki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz