Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

24 maj 2017

Tagliatelle z bazylią

 Przeglądając stare czasopisma kulinarne natrafiłam na ten przepis. 
Danie banalne w przygotowaniu, ale warte wypróbowania. 
Lekki, maślano-bazyliowy sos w połączeniu z makaronem smakuje naprawdę wybornie. 
Śmiało mogę powiedzieć, że danie to polecam na romantyczny wieczór we dwoje przy lampce wina. (Zresztą tak też sugerowano w przepisie.) 
Do makaronu najlepiej pasuje francuskie białe wino wytrawne Bordeaux Mouton Cadet.







Składniki:

  • 25 dag szerokiego makaronu wstążki
  • sól
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 mała szalotka
  • 5 łyżek masła
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść orzechów włoskich lub orzechów piniowych

Wykonanie:

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Bazylię umyć, osuszyć, poodrywać listki od łodyżek (kilka zostawić do dekoracji) i drobno posiekać.
Szalotkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, poddusić na nim szalotkę oraz połowę bazylii. Następnie dodać makaron i doprawić całość solą oraz pieprzem.
W naczyniu rozgrzać resztę masła i poddusić na nim pozostałą część bazylii. Całość podlać kilkoma łyżkami wody i doprawić solą oraz pieprzem. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, posypać prażonymi na suchej patelni orzechami i ozdobić listkami bazylii.

 Makaron, który ma być wymieszany z sosem nie należy po odcedzeniu płukać zimną wodą, ponieważ zmyłaby ona z niego skrobię, przez co składniki nie połączą się dokładnie.

Makaron możemy podać z sałatą lodową. 

Do makaronu pasuje francuskie białe wino wytrawne Bordeaux Mouton Cadet.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz