Tym razem kotlety z szynki podane w czerwonym sosie barbecue. Wygląd potrawy może nie jest zachęcający, ale dla wielbicieli takiego sosu podanego ze sznyclami wieprzowymi na pewno nie jednemu przypadnie do gustu. Tak przyrządzone kotlety serwujemy najlepiej z ryżem na sypko.
Przepis pochodzi z jednej z moich książek kucharskich na dania mięsne.
Składniki do kotletów:
- 4 kotlety wieprzowe (od szynki - mogą być sznycle, schab),
- pół łyżeczki: soli, mielonego imbiru, cukru pudru,
- szczypta białego pieprzu,
- łyżka masła i oleju do smażenia.
Składniki na sos:
- pół łyżeczki przyprawy chilli
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Kotlety rozbić. Wymieszać wszystkie przyprawy do kotletów i obtoczyć w nich mięso. Na teflonowej głębokiej patelni rozgrzać olej i masło i zrumienić kotlety z obu stron na średnim ogniu.
W miseczce połączyć wszystkie składniki na sos i - mieszając - wylać na rumieniące się na patelni kotlety.
Po zagotowaniu sosu pozostawić jeszcze na średnim ogniu około 10 - 15 minut pod
przykryciem.
Podawać najlepiej z ryżem na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz