Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

24 maj 2017

Kotelty wieprzowe w sosie barbecue

Tym razem kotlety z szynki podane w czerwonym sosie barbecue. Wygląd potrawy może nie jest zachęcający, ale dla wielbicieli takiego sosu podanego ze sznyclami wieprzowymi na pewno nie jednemu przypadnie do gustu. Tak przyrządzone kotlety serwujemy najlepiej z ryżem na sypko.  
 Przepis pochodzi z jednej z moich książek kucharskich na dania mięsne. 




Składniki do kotletów:

  • 4 kotlety wieprzowe (od szynki - mogą być sznycle, schab),
  • pół łyżeczki: soli, mielonego imbiru, cukru pudru,
  • szczypta białego pieprzu,
  • łyżka masła i oleju do smażenia.

Składniki na sos:
  
  • pół łyżeczki przyprawy chilli
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1/4 szklanki wody


Przygotowanie:

 Kotlety rozbić. Wymieszać wszystkie przyprawy do kotletów i obtoczyć w nich mięso. Na teflonowej głębokiej patelni rozgrzać olej i masło i zrumienić kotlety z obu stron na średnim ogniu.
W miseczce połączyć wszystkie składniki na sos i - mieszając - wylać na rumieniące się na patelni kotlety.
 Po zagotowaniu sosu pozostawić jeszcze na średnim ogniu około 10 - 15 minut pod przykryciem
Podawać najlepiej z ryżem na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz