Szparagi - mój wiosenny przysmak. Jak tylko pojawiają się o tej porze roku w sklepach nie mogę się powstrzymać, żeby ich nie kupić.
Szparagi pod beszamelem to przepis na który czekam całą zimę. :)
- pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 - 2,5 szk. mleka
- 70 g ulubionego sera żółtego + do posypania po wierzchu
- 3 łyżeczki cukru
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
W głębokim rondelku z masła i mąki zrobić zasmażkę, nie rumieniąc jej zbytnio. Stopniowo dodawać mleko, mieszając przy tym najlepiej trzepaczką. Jak sos zacznie gęstnieć wrzucić starty żółty ser. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Na koniec doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Szparagi umyć, odciąć końcówki (około 1/3 szparaga). Wodę zagotować, posolić i dodać cukier.
Do wrzątku wrzucić szparagi i gotować je od 7 do 10 minut.
Gotowe szparagi polać sosem i posypać startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz