Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

21 cze 2017

Chili con carne z kurczakiem

Przeglądając strony internetowe z jedzeniem zauważyłam, że większość blogerek ma swój sposób na wykorzystanie ugotowanego kurczaka (np. z rosołu). Jedne robią pierogi z mięsem, inne sałatki, pasty czy potrawki. 
Ja natomiast chciałabym pokazać Wam jeden z moich sposobów na kurczaka z rosołu, w mojej wersji chili con carne. 





Za co lubię to danie? A mianowicie za to, że można go podawać wedle upodobania. Z ryżem, w plackach tortilli, z chipsami nachos lub z białym pieczywem. Wszystko zależy od tego, jak kto lubi kosztować to wyśmienite danie. 
Lubię je również za to, że robi się je w kilka minut.
Danie można również przygotować z filetów z kurczaka.




Składniki:

  • 2 nogi ugotowanego kurczaka (lub podwójna pierś z kurczaka)
  • 1 duży (500g) słoik mieszanki meksykańskiej, np. fasola czerwona, papryka, marchewka, groszek, kukurydza 
  • 250g przecieru pomidorowego
  • 1/4 szk. wody
  • 2 pomidory bez skórki (świeże, mocno dojrzałe lub z puszki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przyprawy chili con carne
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól do smaku 

Wykonanie:

 Z ugotowanego kurczaka oddzielić kości od mięsa i usunąć skórę. Pokroić (filet również pokroić na małe kawałki).

Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju. Do cebuli wycisnąć ząbek czosnku, wrzucić kurczaka, przyprawę chilli con carne i chwilę podsmażać w przyprawie (pierś usmażyć, żeby nie była surowa).

Przecier pomidorowy rozcieńczyć z wodą i wlać do mięsa.
Pomidory drobno pokroić, dodać do kurczaka. Chwilę dusić na ogniu.
Wrzucić warzywa ze słoika.

Na koniec doprawić solą i pieprzem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz