Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Brownie z nutellą

Słodkie, czekoladowe ciasto. Osobiście nie przepadam za brownie, ale nie piekę przecież ciast tylko z myślą o sobie, prawda? ;)
Ciasto wyszło bardzo dobre, wszystkim smakowało tak bardzo, że dopytywali się kiedy znów je upiekę. :)
(wykorzystałam przepis ze strony waniliowy smoczek)





Składniki:

  • 200g masła
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (ja użyłam białej)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 250g cukru pudru
  • 4 jajka
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 150g mąki
  • odrobina proszku do pieczenia (dosłownie na czubek noża)
  • 40g kakao
  • 100g nutelli (lub innego kremu czekoladowego)
  • garść posiekanych orzechów (najlepiej włoskie lub laskowe)

Wykonanie:

 Rozpuszczamy masło wraz z całą czekoladę mleczną (lub białą) połową czekolady gorzkiej, na niewielkim ogniu, aby nam się nie zagotowało. Przestudzamy.

 Do rozpuszczonej czekolady dodajemy cukier, aromat waniliowy i stopniowo jajka, za każdym razem pilnując, aby każde jajko dobrze połączyło się z masą. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

Pozostałą połowę gorzkiej czekolady kroimy na małe kawałeczki i łączymy z masą.

Ciasto przelewamy do wysmarowanej  formy lub wyłożonej papierem pergaminowym (najlepiej do keksówki i może być duża, ponieważ z reguły brownie powinno być płaskie i niewyrośnięte :)
Wierzch ciasta smarujemy nutellą (lub innym kremem czekoladowym) i posypujemy orzechami.

Pieczemy nie dłużej niż 35 minut w 160 stopniach C. 

Ciasto nie może być wypieczone ma mieć zbitą konsystencję. Powinno się je zostawić na chwilę do przestygnięcia i dopiero wtedy pokroić na kawałki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz