Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa pod beszamelem

Ta warzywna zapiekanka nie tylko idealnie pasuje jako dodatek do dań głównych, ale można ją również zaserwować jako osobne danie.




Składniki:
  • mały brokuł
  • mały kalafior
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
Składniki na beszamel:
  • 2 - 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 10 dag startego sera żółtego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:

 Brokuł i kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się, osolonej wody i blanszować nie dłużej niż 10 minut.

Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, nie rumienić. Odstawić z ognia, dolać odrobinę mleka, szybko wymieszać. Wstawić ponownie na ogień i czynność powtarzać stopniowo dolewając mleka. Na koniec dodać starty ser i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Trzeba pamiętać, aby sos beszamelowy do zapiekania nie był zbyt gęsty. Jeśli jednak już tak się stało to wystarczy dolać mleka.

Do naczynia żaroodpornego wykładamy ugotowany brokuł i kalafior. Zalewamy  beszamelem i wierzch posypujemy bułką tartą.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekamy 20 - 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz