Ta warzywna zapiekanka nie tylko idealnie pasuje jako dodatek do dań
głównych, ale można ją również zaserwować jako osobne danie.
- mały brokuł
- mały kalafior
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- 2 - 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- 10 dag startego sera żółtego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Brokuł i kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się, osolonej wody i blanszować nie dłużej niż 10 minut.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, nie rumienić. Odstawić z ognia, dolać odrobinę mleka, szybko wymieszać. Wstawić ponownie na ogień i czynność powtarzać stopniowo dolewając mleka. Na koniec dodać starty ser i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Trzeba pamiętać, aby sos beszamelowy do zapiekania nie był zbyt gęsty. Jeśli jednak już tak się stało to wystarczy dolać mleka.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy ugotowany brokuł i kalafior. Zalewamy beszamelem i wierzch posypujemy bułką tartą.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekamy 20 - 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz