Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Szaszłyki z tortellini

Świetna przekąska! Wyśmienicie nadaje się na każdą imprezę. 
W oryginalnym przepisie użyto pomidorów z puszki. Jednak z samych pomidorków sos wychodzi jak dla mnie zbyt kwaśny. Dlatego znaczniej lepiej jest użyć do tych zapiekanych szaszłyków ketchupu nawet z odrobiną sosu chili.
(przepis z gazetki)







Składniki:

  • pomidorki wiśniowe (koktajlowe)
  • cukinia
  • małe pieczarki
  • pierożki tortellini z nadzieniem serowym (gotowy produkt, tylko do podgrzania)
  • 100g startego sera pecorino lub parmezanu
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy (do wysmarowania formy, można skropić nią też szaszłyki)
  • drewniane patyczki do szaszłyków
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach  (lub ketchup ostry - kilkoma łyżkami polać dno naczynia żaroodpornego i delikatnie skropić wyłożone już w formie szaszłyki.)
 
Wykonanie:   
 Cukinię pokroić w plastry. Pomidorki i pieczarki  przekroić na pół. Cukinię i pieczarki podsmażyć chwilę na oleju.
Tortellini przygotować według opakowania.
Na drewniany patyczek, na przemian nabijać: tortellini, pomidorki, pieczarki i plasterki cukinii.
Kawałki pomidorów z puszki wyłożyć do natłuszczonej formy żaroodpornej. Ułożyć przygotowane szaszłyki wokół rozdzielić pozostałe pieczarki, plasterki cukinii i tortellini. Posypać wszystko solą, pieprzem oraz startym serem.

Piekarnik góra i dół: ok. 200 stopni C (po rozgrzaniu wstawić na dolną szynę).
Termoobieg: ok. 160 stopni C (po rozgrzaniu).
 Czas pieczenia około 25 minut. Po 10 minutach piekarnik bez termoobiegu zmniejszyć na 180 stopni C, z termoobiegiem na ok. 160 stopni C i piec dalsze 15 minut.
  
Bazylię posiekać i przed podaniem posypać nią szaszłyki.
Podawać z ciabattą lub bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz