Leniwe pierożki zwane też leniwymi kluskami możemy jeść na różne
sposoby. Polane samym masełkiem i posypane cukrem smakują równie dobrze
jak te okraszone zrumienioną bułką tartą.
To jak będziecie je pałaszować
z talerza zależy od Waszego smaku i upodobania. :)
Składniki:
- 2 jajka
- 500g białego serka półtłustego
- 3/4 - 1 szk. mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:
Do białego sera, jajek, cukru waniliowego dodajemy mąkę, tak aby wyrabiając ciasto, całość nam się ładnie połączyła i nie kleiła do ręki. Im mniej mąki tym lepiej.
Następnie powstałe ciasto dzielimy na wałeczki, które delikatnie spłaszczamy i kroimy pod ukosem na równe kawałeczki.
Wrzucamy je do wrzątku i po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok. 3 minut.
Podajemy wg uznania: z bułką tartą, masełkiem i cukrem, śmietaną i cukrem, jogurtem itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz