Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Leniwe pierogi

Leniwe pierożki zwane też leniwymi kluskami możemy jeść na różne sposoby. Polane samym masełkiem i posypane cukrem smakują równie dobrze jak te okraszone zrumienioną bułką tartą. 
To jak będziecie je pałaszować z talerza zależy od Waszego smaku i upodobania. :)




Składniki:

  • 2 jajka
  • 500g białego serka półtłustego
  • 3/4 - 1 szk. mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:

 Do białego sera, jajek, cukru waniliowego dodajemy mąkę, tak aby wyrabiając ciasto, całość nam się ładnie połączyła i nie kleiła do ręki. Im mniej mąki tym lepiej.

Następnie powstałe ciasto dzielimy na wałeczki, które delikatnie spłaszczamy i kroimy pod ukosem na równe kawałeczki.

Wrzucamy je do wrzątku i po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok. 3 minut.

Podajemy wg uznania: z bułką tartą, masełkiem i cukrem, śmietaną i cukrem, jogurtem itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz