Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Ciasto piernikowe

Jeśli lubicie ciasteczka pierniczki to ciasto powinno Wam zasmakować. :)
A Tym co twierdzą, że żadne ciasto im nie wychodzi - bez obaw - zapewniam, nie ma opcji żeby się nie udało!
Jest delikatne, miękkie i wilgotne, takie jakie powinno być. 
Na co dzień po upieczeniu wystarczy posypać je wyłączne cukrem pudrem. Jest tak pyszne, e nie potrzebuje niczego więcej.
 Natomiast jeśli chcecie podać je na jakąś wyjątkową okazję (np. na świąteczne przyjęcie) to propozycja podana poniżej będzie idealna.





Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 goździków (potłuc)
  • 2 łyżki dżemu lub powideł
  • 1 szklanka mleka
  • 2 całe jaja
  • 1/3 szklanki oleju
Składniki na masę:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 4 łyżki kaszy manny
  • kilka kropli olejku migdałowego lub rumowego
Polewa:
  • 2 czekolady mleczne
  • 12 łyżek mleka
Dekoracja:

orzechy, migdały, itp.


Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą.
Piec ok. 45 minut w 180 stopniach C.

Ciasto po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.

 Mleko wraz z cukrem zagotować, wsypać kaszę mannę, dodać olejek i gotować aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia, następnie utrzeć z margaryną.

Ciasto przełożyć gotową masą.

Czekoladę roztopić w ciepłym mleku. Polać wierzch ciasta.
Dekorować dowolnie orzechami i płatkami migdałów. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz