Jeśli lubicie ciasteczka pierniczki to ciasto powinno Wam zasmakować. :)
A Tym co twierdzą, że żadne ciasto im nie wychodzi - bez obaw - zapewniam, nie ma
opcji żeby się nie udało!
Jest delikatne, miękkie i wilgotne, takie jakie powinno być.
Na co dzień po upieczeniu
wystarczy posypać je wyłączne cukrem pudrem. Jest tak pyszne, e nie potrzebuje niczego więcej.
Natomiast jeśli chcecie podać je na jakąś wyjątkową okazję (np. na świąteczne
przyjęcie) to propozycja podana poniżej będzie idealna.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6 goździków (potłuc)
- 2 łyżki dżemu lub powideł
- 1 szklanka mleka
- 2 całe jaja
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 4 łyżki kaszy manny
- kilka kropli olejku migdałowego lub rumowego
- 2 czekolady mleczne
- 12 łyżek mleka
orzechy, migdały, itp.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą.
Piec ok. 45 minut w 180 stopniach C.
Ciasto po upieczeniu przekroić wzdłuż na pół.
Mleko wraz z cukrem zagotować, wsypać kaszę mannę, dodać olejek i gotować aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia, następnie utrzeć z margaryną.
Ciasto przełożyć gotową masą.
Czekoladę roztopić w ciepłym mleku. Polać wierzch ciasta.
Dekorować dowolnie orzechami i płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz