To ciasto zachwyciło mnie od pierwszego kęsa. Krem budyniowy rozpływa się w ustach. Bezowa pianka kokosowa zachwyca kruchością i delikatnością. Do tego soczysty, twardy i orzeźwiający ananas. Po prostu ciasto jest przepyszne!
Często wracam do tego przepisu niezależnie od okazji i pory roku.
Na pewno długo jeszcze mi się nie znudzi.
(przepis wyszukany w gazecie kulinarnej)
Składniki na biszkopt:
Składniki na masę:
- puszka ananasa w plastrach
- 1/2opakowania budyniu śmietankowego
- łyżka mąki
- łyżka cukru
- 4 żółtka
- kostka margaryny
- 4 białka
- 1szklanka cukru
- 20 dag wiórków kokosowych
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem. Mieszamy z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 20 minut w 170 stopniach C. (forma 25x40)
Masa: Ananasa kroimy w kawałki. Syrop uzupełniamy wodą, aby uzyskać 25 ml płynu. Wsypujemy budyń w proszku, cukier i mąkę. Zagotowujemy i studzimy.
W między czasie margarynę ucieramy z żółtkami i ostudzonym budyniem (dodając je stopniowo). Wrzucamy do masy kawałki ananasa i mieszamy.
Pianka kokosowa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy wiórka. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach C. (forma 25x40)
Biszkopt + masa budyniowa + pianka kokosowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz