Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

8 cze 2017

Pina Colada

To ciasto zachwyciło mnie od pierwszego kęsa. Krem budyniowy rozpływa się w ustach. Bezowa pianka kokosowa zachwyca kruchością i delikatnością. Do tego soczysty, twardy i orzeźwiający ananas. Po prostu ciasto jest przepyszne!
Często wracam do tego przepisu niezależnie od okazji i pory roku.
Na pewno długo jeszcze mi się nie znudzi.
(przepis wyszukany w gazecie kulinarnej)









Składniki na biszkopt:
  • 5 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
  • puszka ananasa w plastrach
  • 1/2opakowania budyniu śmietankowego
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru
  • 4 żółtka
  • kostka margaryny
Składniki na piankę kokosową:
  • 4 białka
  • 1szklanka cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
Wykonanie:

 Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem. Mieszamy z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy 20 minut w 170 stopniach C. (forma 25x40)

 Masa: Ananasa kroimy w kawałki. Syrop uzupełniamy wodą, aby uzyskać 25 ml płynu. Wsypujemy budyń w proszku, cukier i mąkę. Zagotowujemy i studzimy.
W między czasie margarynę ucieramy z żółtkami  i ostudzonym budyniem (dodając je stopniowo). Wrzucamy do masy kawałki ananasa i mieszamy.

Pianka kokosowa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy wiórka. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach C. (forma 25x40)

Biszkopt + masa budyniowa + pianka kokosowa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz