Surówka colesław (coleslaw) zachwyca swym smakiem i tak jak inne surówki z kapusty, doskonale pasuje jako dodatek do dania głównego.
Dresing, który zastosowano w tym przepisie w niczym nie odbiega od smaku surówki, którą serwuje jedna z popularnych sieci fast foodów.
Wielbiciele tej surówki będą zachwyceni jej smakiem.
Składniki:
- pół główki kapusty
- 2 małe marchewki
- mała cebula
- sól
Składniki na dresing:
- 4 łyżki cukru pudru
- 6/7 łyżek mleka
- 4 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżka octu winnego
- odrobina soku z cytryny
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę poszatkować. Odrobinę posolić i odstawić na chwilę. Następnie ugniatać ją rękami, aż lekko zwiotczeje. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Cebulę drobno posiekać. Warzywa wymieszać razem.
Dresing: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku (sól, pieprz).
Kapustę zalać dresingiem. Odstawić na co najmniej 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz