Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

5 cze 2017

Surówka colesław

 Surówka colesław (coleslaw) zachwyca swym smakiem i tak jak inne surówki z kapusty, doskonale pasuje jako dodatek do dania głównego.
Dresing, który zastosowano w tym przepisie w niczym nie odbiega od smaku surówki, którą serwuje jedna z popularnych sieci fast foodów.  
Wielbiciele tej surówki będą zachwyceni jej smakiem.






Składniki:
  
  • pół główki kapusty
  • 2 małe marchewki
  • mała cebula
  • sól

 Składniki na dresing:

  • 4  łyżki cukru pudru
  • 6/7 łyżek mleka
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżka octu winnego
  • odrobina soku z cytryny
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

 Kapustę poszatkować. Odrobinę posolić i odstawić na chwilę. Następnie ugniatać ją rękami, aż lekko zwiotczeje. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Cebulę drobno posiekać. Warzywa wymieszać razem.

Dresing: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku (sól, pieprz).

Kapustę zalać dresingiem. Odstawić na co najmniej 1 godzinę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz