Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Sałatka brokułowa

Ta warzywna sałatka jest bardzo pożywna, smaczna, ale niestety kaloryczna, a to właśnie za sprawą żółtego sera.
 Możecie go pokroić w drobniejszą kostkę, niż ja to zrobiłam i dodać go opcjonalnie według własnego smaku i upodobania.




 Składniki:
  • 1 brokuł
  • ok. 200 g sera żółtego
  • 1 mały por (biała część)
  • pół puszki (400 g) fasoli czerwonej
  • pół puszki (340 g) kukurydzy
  • pół papryki czerwonej
  • kilka łyżek majonezu i śmietany (śmietanę można zastąpić jogurtem)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
 Wykonanie:

 Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy (blanszujemy) w osolonej wodzie nie więcej niż kilka minut (aż lekko zmięknie), odcedzamy. 

Ser żółty, paprykę i por kroimy w kostkę.
Majonez rozcieńczamy śmietaną, mniej więcej pół na pół. 

Pokrojone warzywa łączymy z warzywami z puszki, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, dodajemy sos majonezowy i mieszamy wszystko razem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz