Roladki schabowe można przygotowywać na wiele sposobów, używając do tego różnego rodzaju mięsa i nadzienia.
Mam nadzieję, że ta roladka, nadziana farszem ze szpinaku i podana np.
z ziemniaczkami lub ryżem nie tylko stworzy pyszne danie obiadowe, ale
również i Wam przypadnie do gustu.
Składniki:
- 4 kotlety schabu bez kości
- 250 g szpinaku świeżego (może być mrożony)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- Bułka tarta
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- żółty ser lub feta
- Oliwa/olej do smażenia
Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, żeby się zeszkliła, a następnie dodajemy szpinak. Chwilę dusimy, aż szpinak rozmięknie, wyciskamy ząbek czosnku i przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Schab dość cienko tłuczemy. Solimy i pieprzymy z obu stron do smaku.
Na tak przygotowane kotlety nakładamy trochę szpinaku w środek wkładamy kawałek żółtego sera lub fety i zwijamy w rulonik. Możemy też szpinak rozsmarować po całej długości kotleta, a następnie go zwinąć.
Tak przygotowany schab obtaczamy w rozmąconym jajku, potem w bułce tartej.
Smażymy na małym ogniu na oleju /oliwie z każdej strony tak, żeby się nam ładnie zarumieniły, a schab w środku nie był surowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz