Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Roladki schabowe ze szpinakiem

Roladki schabowe można przygotowywać na wiele sposobów, używając do tego różnego rodzaju mięsa i nadzienia.
Mam nadzieję, że ta roladka, nadziana farszem ze szpinaku i podana np. z ziemniaczkami lub ryżem nie tylko stworzy pyszne danie obiadowe, ale również i Wam przypadnie do gustu.






 Składniki:
  
  • 4 kotlety schabu bez kości
  • 250 g szpinaku świeżego (może być mrożony)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • żółty ser lub feta
  • Oliwa/olej do smażenia

Wykonanie:

  Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, żeby się zeszkliła, a następnie dodajemy szpinak. Chwilę dusimy, aż szpinak rozmięknie, wyciskamy ząbek czosnku i przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Schab dość cienko tłuczemy. Solimy i pieprzymy z obu stron do smaku.
 Na tak przygotowane kotlety nakładamy trochę szpinaku w środek wkładamy kawałek żółtego sera lub fety i zwijamy w rulonik. Możemy też szpinak rozsmarować po całej długości kotleta, a następnie go zwinąć.


Tak przygotowany schab obtaczamy w rozmąconym jajku, potem w bułce tartej. 

 Smażymy na małym ogniu na oleju /oliwie z każdej strony tak, żeby się nam ładnie zarumieniły, a schab w środku nie był surowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz