Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

16 lip 2017

Omlet z fasolką szparagową

    Nie da się ukryć, że mamy sezon na fasolkę szparagową. Zielona czy żółta obie tak samo smaczne.  Mogę się nią zajadać mieszając ją wyłącznie z bułką tartą smażoną na maśle. Uwielbiam! :)
W dzisiejszym przepisie postanowiłam, że będzie ona jednym z głównych składników w moim omlecie.
Podane poniżej składniki idealnie pasują na małą patelnię (18 cm).






Składniki:

  • 3 jajka
  • spora garść ugotowanej fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • kilka plastrów szynki 
  • garść startego sera żółtego
  • kilka gałązek dymki
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka wędzona słodka
  • odrobina masła klarowanego

Wykonanie:

 Jajka wbić do miseczki, doprawić solą, pieprzem, papryką i starannie wymieszać.
Na patelni roztopić masło, wlać jajka. Za pomocą szpatułki kuchennej podważać boki omletu, tak aby nieścięte jajka z wierzchu wylewały się na dno patelni.
W między czasie dodać szynkę pokrojoną w paski i ugotowaną fasolkę (najlepiej większe kawałki pokroić na mniejsze).

Kiedy spód omletu lekko się zarumieni za pomocą pokrywki zsuwamy go i delikatnie przekładamy na drugą stronę. Zrumieniamy.
Na koniec posypujemy startym serem i pokrojona dymką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz