Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

29 maj 2017

Bitki z indyka duszone w piwie

 Sznycle indycze według tego przepisu wychodzą bardzo kruche i pyszne. Sos natomiast oryginalny w smaku, ciekawy, o delikatnym zapachu tymianku i papryki.
 Bitki najlepiej wyjąć na osobny talerz przed wymieszaniem sosu ze śmietaną, następnie sos wylać na półmisek i wyłożyć na niego indyka. Danie zyska wówczas efektowniejszy, apetyczniejszy wygląd.
Idealnie komponują się w smaku z ryżem lub makaronem, ale jeśli ktoś woli, można też podawać z ziemniakami.
(Z przepisów Teodozji Piliszek)




Składniki:
  • 400g – 500 g piersi indyka (sznycli)
  • olej i masło do smażenia
  • mąka do obtoczenia sznycli
  • sól, pieprz
 Składniki na sos:
  • 1 szk. jasnego piwa
  • 2/3 szk. bulionu z kostki
  • 1 papryka czerwona
  • cebula
  • 3 łyżki śmietany
  • ½ łyżeczki tymianku
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • (można dodać szczyptę imbiru, papryki słodkiej, rozmarynu)
 Wykonanie:

Na łyżce oleju i masła zeszklić drobno posiekaną cebulę  i dodać pokrojoną w paski paprykę. Smażyć ok. 3 minut. Wlać piwo i bulion, zagotować, doprawić tymiankiem, cukrem, pieprzem i solą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut.

 Sznycle indycze (5-8 szt.) lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na  łyżce oleju i łyżce masła na rumiano. 
Mięso dodać do sosu i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec do sosu dodać śmietanę, wymieszać.
 Danie podawać z ryżem lub makaronem i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz