Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

30 maj 2017

Ryba w cieście

W dzisiejszych czasach wszędzie promuje się zdrową żywność. Ja również nie mam nic przeciwko temu.
Ale jeśli od czasu do czasu zjemy sobie coś, co smażyło się w głębokim oleju, to myślę że wielkiego grzechu nie popełnimy. :)
Ryba w cieście, do tego frytki i surówka... dlaczego miałabym odmawiać sobie, raz na jakiś czas, takich przyjemności. ;)
(przepis z gazetki)




Składniki:

  • 500 g fileta z ryby (morszczuk, dorsz, panga, mintaj itp. )
  • 200 g  mąki (niecałe 2 szk. mąki)
  • 4 łyżki piwa
  • 2 jaja
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • cytryna
  • mąka do obtoczenia ryby
Wykonanie:

 Rozmrożoną rybę osuszamy ręcznikiem papierowym. 
Mąkę mieszamy z cukrem, solą, żółtkami i piwem. Następnie dodajemy stopniowo mleko i wodę. Odstawiamy na pół godziny.
Białka ubijamy na sztywną pianę delikatnie łączymy z ciastem. 
Filety z ryby skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, obtaczamy w mące, potem zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (najlepiej we frytkownicy). 
Gotową rybę oprószamy solą.  Podajemy z frytkami i surówką (np. ze świeżej kapusty).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz