W dzisiejszych czasach wszędzie promuje się zdrową żywność. Ja również nie mam nic przeciwko temu.
Ale jeśli od czasu do czasu zjemy sobie coś, co smażyło się w głębokim oleju, to myślę że wielkiego grzechu nie popełnimy. :)
Ryba w cieście, do tego frytki i surówka... dlaczego miałabym odmawiać sobie, raz na jakiś czas, takich przyjemności. ;)
(przepis z gazetki)
Składniki:
- 500 g fileta z ryby (morszczuk, dorsz, panga, mintaj itp. )
- 200 g mąki (niecałe 2 szk. mąki)
- 4 łyżki piwa
- 2 jaja
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek wody
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- cytryna
- mąka do obtoczenia ryby
Rozmrożoną rybę osuszamy ręcznikiem papierowym.
Mąkę mieszamy z cukrem, solą, żółtkami i piwem. Następnie dodajemy stopniowo mleko i wodę. Odstawiamy na pół godziny.
Białka ubijamy na sztywną pianę delikatnie łączymy z ciastem.
Filety z ryby skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, obtaczamy w mące, potem zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (najlepiej we frytkownicy).
Gotową rybę oprószamy solą. Podajemy z frytkami i surówką (np. ze świeżej kapusty).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz