Powiem szczerze, że nie poznałam jeszcze osoby, która nie lubiłaby pizzy. Zatem w moim domowym, jak i internetowym menu nie może zabraknąć tego przepisu. :)
Pizza to jedno z moich ulubionych dań pod wieloma względami. Nie tylko dzięki walorom smakowym, ale również dlatego, że możemy serwować ją na różnego rodzaju imprezach domowych czy choćby podczas rodzinnego, wieczornego seansu filmowego.
Nie ma znaczenia czy pizzę posypujemy serem po wierzchu czy wykładamy nim spód pizzy. Wszystko
zależy od waszego upodobania.
Grubość ciasta zależy od jego rozwałkowania. Dobrze wyrobione ciasto podczas wyrastania powinno co najmniej
dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na pizzę z szynką i salami. Jest naprawdę pyszna!
- 2-3 szk. mąki
- ¾ szk. wody
- 30 g drożdży lub jedna torebka drożdży w proszku
- odrobina mleka do rozpuszczenia drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- mozzarella lub ser żółty (np. gouda)
- pieczarki
- salami
- szynka
- przyprawa do pizzy
- sos pomidorowy lub ketchup
Drożdże w kostce rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka.
Mąkę (na początek 2 szk.) wsypujemy do miski , wlewamy wodę (najlepiej ciepłą), dodajemy cukier, olej, sól , a na koniec rozpuszczone w mleku drożdże.
Wyrabiamy ciasto dosypując mąki dopóki nie przestanie kleić się nam do ręki.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 0,5h do wyrośnięcia.
Po pół godzinie ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy je na cienkie kawałki. Od nas zależy jaki kształt ma przybrać nasza pizza i tak też ją formujemy.
Rozwałkowaną pizzę smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem. Spód posypujemy przyprawą do pizzy, potem startym serem.
Na koniec układamy pozostałe składniki: plasterki pieczarek, szynkę oraz salami.
Piekarnik nastawiamy na co najmniej 220 stopni C góra i dół. Po około 10 minutach od wstawienia pizzy do piekarnika sprawdzamy spód pizzy. Jeśli się zarumienił, a ser ładnie roztopił pizza jest gotowa!
Jeśli lubisz piz
zę z sosem czosnkowym TUTAJ podaję przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz