Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

29 maj 2017

Szpecle, tradycyjne niemieckie kluseczki

Dzisiaj podaję przepis na tradycyjne kluseczki niemieckie zwane szpeclami.
Najtrudniejsze w tym przepisie może okazać się samo przelewanie ciasta do wrzątku. Chodzi o to, żeby znaleźć dla siebie najlepszą do tego technikę, czy to za pomocą praski do szpecli, łyżki cedzakowej lub tarki o dużych oczkach. Jednych może to trochę męczyć dla innych może to być fajną zabawą. :) 

Z podanych składników wychodzi mniej więcej danie dla 2 osób.




Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 cebule
  • 100g masła/margaryny

 Wykonanie:
  
 Wszystkie składniki na szpecle: mąkę, jajka, 5 łyżek wody i sól połączyć ze sobą (najlepiej za pomocą miksera) na jednolitą masę bez grudek. Ucierać ciasto tak długo aż wyjdą pęcherzyki powietrza.

W garnku zagotować wodę, posolić. Ciasto wrzucać partiami na wrzątek przeciskając je np. za pomocą praski do szpecli lub ścierając na specjalnej tarce. Gotować około 3 minut, są gotowe gdy wypływają na powierzchnię.
 Szpecle wyławiać z wody, przekładać na sito i przelać zimną wodą.
  
Cebulę kroimy w plasterki lub półksiężyce i dobrze zrumieniamy na połowie masła. Na drugiej patelni rozpuszczamy drugą połowę masła i przyrumieniamy szpecle.
Podajemy z cebulą.
 (Z wyszukanych przepisów)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz