Dzisiaj podaję przepis na tradycyjne kluseczki niemieckie zwane szpeclami.
Najtrudniejsze w tym przepisie może okazać się samo przelewanie
ciasta do wrzątku. Chodzi o to, żeby znaleźć dla siebie najlepszą do
tego technikę, czy to za pomocą praski do szpecli, łyżki cedzakowej lub
tarki o dużych oczkach. Jednych może to trochę męczyć dla innych może to
być fajną zabawą. :)
Z podanych składników wychodzi mniej więcej danie dla 2 osób.
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 5 łyżek wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 cebule
- 100g masła/margaryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki na szpecle: mąkę, jajka, 5 łyżek wody i sól połączyć ze sobą (najlepiej za pomocą miksera) na jednolitą masę bez grudek. Ucierać ciasto tak długo aż wyjdą pęcherzyki powietrza.
W garnku zagotować wodę, posolić. Ciasto wrzucać partiami na wrzątek przeciskając je np. za pomocą praski do szpecli lub ścierając na specjalnej tarce. Gotować około 3 minut, są gotowe gdy wypływają na powierzchnię.
Szpecle wyławiać z wody, przekładać na sito i przelać zimną wodą.
Cebulę kroimy w plasterki lub półksiężyce i dobrze zrumieniamy na połowie masła. Na drugiej patelni rozpuszczamy drugą połowę masła i przyrumieniamy szpecle.
Podajemy z cebulą.
(Z wyszukanych przepisów)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz