Moje dziecko nie wyobraża sobie świąt bez pierników. Zresztą chyba ja też. Od wielu lat goszczą nie tylko na naszym świątecznym stole, również jako ozdoby na choince.
Pieczenie, lukrowanie, dekorowanie pierników jest bardzo czasochłonne. Ale od kiedy do kuchni z pomocą przychodzi moja dorastająca pociecha, mamy przy tym dużo fajnej, sympatycznej zabawy.
Składniki:
- ½ kostki masła lub margaryny
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- ¾ szklanki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)
- 2 łyżeczki kakao
Wszystkie składniki razem wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość około 0,5 cm i foremkami wycinać pierniczki. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wychodzi około 50 sztuk pierniczków. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, ale szybko twardnieją.
Pierniki można zrobić nawet miesiąc wcześniej i trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku, zrobią się wtedy bardziej kruche.
W ciasteczkach można zrobić dziurkę przed upieczeniem lub po upieczeniu (np. patyczkiem do szaszłyków) i powiesić na choince.
Pierniki można polukrować lub polać polewą czekoladową i dowolnie ozdobić np. cukierkami do dekoracji ciast.
Lukier cytrynowy:
Składniki:- 1 szklanka cukru pudru
- 2 - 2,5 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny na jednolitą masę.
Można również cukier wymieszać z ciepłą wodą i dodać mniej soku z cytryny.
Lukier z białek:
Składniki:- 1 białko jajka
- 1 lub 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
Ubić białko na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder. Można wycisnąć kilka kropel soku z cytryny lub dodać np. aromatu waniliowego.
Polewa czekoladowa:
Składniki:- czekolada (mleczna lub gorzka)
- odrobina mleka
Czekoladę pokrusz na drobne kawałki, wsyp do rondelka i dolej odrobinę mleka całość podgrzewaj do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz