Omlet na słodko wyśmienicie komponuje się z przeróżnymi owocami lub
dżemami. Może być podany na śniadanie, kolację, a także jako deser.
Uwielbiają go dzieci.
Ja podałam go dzisiaj z powidłami śliwkowymi.
Z podanego przepisu wychodzi pyszny, puszysty, biszkoptowy omlet.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- 1 płaska łyżka cukru
- szczypta soli
- olej /masło do smażenia
- powidła śliwkowe (lub dowolne owoce, dżemy itp.)
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać mąkę, mleko, cukier i szczyptę soli, wymieszać. Następnie dodać sporą łyżkę ubitych białek i energicznie wymieszać. Pozostałe ubite białka stopniowo dodawać i delikatnie łączyć z żółtkami.
Na patelni rozgrzać olej wylać masę i smażyć aż zbrązowieje. Ostrożnie przełożyć na drugą stronę.
Omlet posmarować powidłami śliwkowymi i posypany cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz