Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

29 maj 2017

Omlet z powidłami

Omlet na słodko wyśmienicie komponuje się z przeróżnymi owocami lub dżemami. Może być podany na śniadanie, kolację, a także jako deser. Uwielbiają go dzieci.
Ja podałam go dzisiaj z powidłami śliwkowymi.
 Z podanego przepisu wychodzi pyszny, puszysty, biszkoptowy omlet.






Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżka cukru
  • szczypta soli
  • olej /masło do smażenia
  • powidła śliwkowe (lub dowolne owoce, dżemy itp.)
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać mąkę, mleko, cukier i szczyptę soli, wymieszać. Następnie dodać sporą łyżkę ubitych białek i energicznie wymieszać. Pozostałe ubite białka stopniowo dodawać i delikatnie łączyć z żółtkami. 
Na patelni rozgrzać olej wylać masę i smażyć aż zbrązowieje. Ostrożnie przełożyć na drugą stronę.
 
Omlet posmarować powidłami śliwkowymi i posypany cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz