Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast. Z przepisów
podawanych z pokolenia na pokolenie piekły je nasze babcie, później
nasze mamy aż wreszcie my. Jest jednym z tych ciast, które nigdy nie
wyjdzie z mody. Szarlotkę możemy podawać na wszelkiego rodzaju okazjach.
Przepis podany poniżej jest moją inspiracją przepisu, który pochodzi ze strony: "szarlotka" .
W swoim przepisie wykorzystałam mus jabłkowy, który zawsze przygotowuję do słoiczków
jesienią. Mus połączyłam ze startymi jabłkami (można je także pokroić w
drobną kostkę) dla lepszego smaku - fajnie jest poczuć w cieście kawałki
jabłek. :)
Z podanych składników wychodzi duża blacha ciasta, a mimo to znika ze stołu w zastraszającym tempie! :)
- 3/4 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 całe jaja
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
- 2 słoiki musu jabłkowego po 400g
- 1 kg jabłek
- bułka tarta (ok. 1 łyżki)
- cynamon
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę posiekać nożem wraz z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić z nich ciasto. Podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na dno dużej formy pokrytej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, wysmarować musem jabłkowym.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jeśli mają dużo soku to go odcisnąć. Wyłożyć na mus jabłkowy. Posypać cynamonem i bułką tartą.
Drugą część ciasta również rozwałkować i przykryć nadzienie. Nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 45 minut.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz