Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

29 maj 2017

Szarlotka

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast. Z przepisów podawanych z pokolenia na pokolenie piekły je nasze babcie, później nasze mamy aż wreszcie my. Jest jednym z tych ciast, które nigdy nie wyjdzie z mody. Szarlotkę możemy podawać na wszelkiego rodzaju okazjach.
Przepis podany poniżej jest moją inspiracją przepisu, który pochodzi ze strony: "szarlotka"
W swoim przepisie wykorzystałam mus jabłkowy, który zawsze przygotowuję do słoiczków jesienią. Mus połączyłam ze startymi jabłkami (można je także pokroić w drobną kostkę) dla lepszego smaku - fajnie jest poczuć w cieście kawałki jabłek.  :)
Z podanych składników wychodzi duża blacha ciasta, a mimo to znika ze stołu w zastraszającym tempie! :)




Składniki na ciasto:
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 całe jaja
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
Składniki na nadzienie:
  • 2 słoiki musu jabłkowego po 400g
  • 1 kg jabłek
  • bułka tarta (ok. 1 łyżki)
  • cynamon
Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę  posiekać nożem wraz z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić z nich ciasto. Podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na dno dużej formy pokrytej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, wysmarować musem jabłkowym.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Jeśli mają dużo soku to go odcisnąć. Wyłożyć na mus jabłkowy. Posypać cynamonem i bułką tartą.
Drugą część ciasta również rozwałkować i przykryć nadzienie. Nakłuć widelcem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 45 minut.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz