Wyjątkowe ciasteczka! Niebiańsko pyszne, delikatne i kruche.
Bardzo szybko znikają z talerza. Moja pociecha je uwielbia.
Wasze dzieci też polubią te ciasteczka.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200g masła lub margaryny
- 4 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dżem wiśniowy
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać razem z mąką, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto (ważne jest aby ciasto jak najmniej wyrabiać ręcznie wtedy ciastka będą bardziej kruche). Owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1h.
Po godzinie rozwałkować je na grubość 5 mm i wycinać ciasteczka foremką w kształcie serduszka. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym lub posmarować tłuszczem i posypać mąką. Piec w temperaturze 180 stopni C około 10 - 15 minut.
Po upieczeniu wierzch ciasteczka udekorować dżemem wiśniowym.
Można również w serduszkach powycinać środek (też w kształcie serca) i tak zrobić z połową serduszek, natomiast drugą połowę serduszek upiec w całości. Następnie pełne serduszka smarujemy dżemem wiśniowym i na to kładziemy serduszko z wyciętym środkiem.
(z wyszukanych przepisów)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz