Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

29 maj 2017

Serduszka wiśniowe

Wyjątkowe ciasteczka! Niebiańsko pyszne, delikatne i kruche.
Bardzo szybko znikają z talerza. Moja pociecha je uwielbia.
Wasze dzieci też polubią te ciasteczka. 



Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200g masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem wiśniowy
Wykonanie:
   
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać masło, posiekać razem z mąką, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto (ważne jest aby ciasto jak najmniej wyrabiać ręcznie wtedy ciastka będą bardziej kruche). Owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1h.

Po godzinie rozwałkować je na grubość 5 mm i wycinać ciasteczka foremką w kształcie serduszka. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym lub posmarować tłuszczem i posypać mąką. Piec w temperaturze 180 stopni C około 10 - 15 minut. 
Po upieczeniu wierzch ciasteczka udekorować dżemem wiśniowym.

Można również w serduszkach powycinać środek (też w kształcie serca) i tak zrobić z połową serduszek, natomiast drugą połowę serduszek upiec w całości. Następnie pełne serduszka smarujemy dżemem wiśniowym i na to kładziemy serduszko z wyciętym środkiem.
(z wyszukanych przepisów)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz