Mój sposób na curry z kurczaka. To danie polubiła cała moja rodzina.
Podczas smażenia przypraw z patelni unosi się niesamowity aromat cynamonu, kurkumy i imbiru.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1/2 szk. bulionu z rosołu
- 3 pomidory
- 2 łyżki mleka kokosowego lub wiórek kokosowych
- kilka gałązek świeżej kolendry lub natki pietruszki
- 2-3 łyżki śmietany
- olej do smażenia
- ryż
- po łyżeczce: soli, papryki słodkiej, imbiru, cynamonu, garam masala;
- szczypta gałki muszkatołowej i odrobina ostrej papryki i pieprzu do smaku;
- 20g przyprawy curry
Kurczaka, paprykę oraz pomidory obrane ze skórki pokroić w kostkę.
Przyprawy wymieszać ze sobą.
W między czasie wstawić ryż do gotowania.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać wyciśnięty czosnek i przyprawy. Smażyć przez chwilę, ciągle mieszając. Dodać kawałki kurczaka oraz kilka łyżek bulionu jeśli zacznie zbyt mocno przywierać do patelni. Usmażyć kurczaka w przyprawach.
Do kurczaka wrzucić pokrojone pomidory i paprykę. Chwilę dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory rozpadną się.
Potem dolać 1/2 szklanki bulionu i około 10 minut dusić aż wszystkie smaki wymieszają się razem. Pod koniec smażenia dodać mleko kokosowe lub wiórki.
Na koniec wymieszać ze śmietaną.
Na talerz wyłożyć ugotowany ryż, polać sosem curry i posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz