Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

30 maj 2017

Tosty z mozzarellą

Przepis dawno temu "ściągnęłam" z programu kulinarnego Nigelli Lawson.
Od tej pory tosty na stałe zadomowiły się w naszej kuchni.
Uwielbiam w tych kanapkach ten ciągnący się, rozpływający się ser mozzarella!  :)
Spróbujcie koniecznie! 

Składniki:

  • chleb tostowy 
  • mozzarella (lub dowolny, miękki żółty ser)
  • jajko
  • mąka
  • mleko
  • olej
  • sól
 Wykonanie

  Ser mozzarella kroimy  w dość grube plastry i przekładamy ją między dwie kromki chleba tostowego. Tak samo robimy z pozostałymi kromkami. 
Na jednym talerzyku przygotowujemy trochę mleka, na drugim trochę mąki, natomiast na trzecim talerzyku rozmącone jajko, które doprawiamy szczyptą soli.  
Przygotowane kromki delikatnie moczymy w mleku z obu stron, potem w mące, a na końcu w jajku. 
Smażymy na gorącym oleju z obu stron. Podczas smażenia kromki dociskamy, aby ser nam się szybciej roztopił a tosty nie rozpadły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz