Przepis dawno temu "ściągnęłam" z programu kulinarnego Nigelli Lawson.
Od tej pory tosty na stałe zadomowiły się w naszej kuchni.
Uwielbiam w tych kanapkach ten ciągnący się, rozpływający się ser mozzarella! :)
Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- chleb tostowy
- mozzarella (lub dowolny, miękki żółty ser)
- jajko
- mąka
- mleko
- olej
- sól
Ser mozzarella kroimy w dość grube plastry i przekładamy ją między dwie kromki chleba tostowego. Tak samo robimy z pozostałymi kromkami.
Na jednym talerzyku przygotowujemy trochę mleka, na drugim trochę mąki, natomiast na trzecim talerzyku rozmącone jajko, które doprawiamy szczyptą soli.
Przygotowane kromki delikatnie moczymy w mleku z obu stron, potem w mące, a na końcu w jajku.
Smażymy na gorącym oleju z obu stron. Podczas smażenia kromki dociskamy, aby ser nam się szybciej roztopił a tosty nie rozpadły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz