Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

23 maj 2017

Serowa zapiekanka

Każdy z Was na pewno jadł chociaż raz w swoim życiu makaron z serem (twarogiem). Danie to dawniej serwowane było często na szkolnych lub przedszkolnych stołówkach. Tym razem wzbogacony zaledwie o kilka dodatkowych składników został on podany w formie zapiekanki. 
Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak tego makaronowego dania proponuję dodać do niego owoce np. truskawki, wiśnie itp. Zapiekanka zasmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym.  
Gorąco polecam! 







Składniki:

  • 50 dag sera białego (twaróg półtłusty)
  • 40 dag makaronu (świderki, rurki, muszelki)
  • 100 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • ewentualnie owoce typu: truskawki, wiśnie.
Wykonanie:
Makaron ugotować. Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Wymieszać z serem i ugotowanym makaronem. Z białek ubić pianę (dodając szczyptę soli) i delikatnie wymieszać z makaronem ( i z owocami). Tak powstały makaron wlać do naczynia żaroodpornego pod przykryciem lub można użyć folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego do 170 - 180 stopni C piekarnika na 30 - 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz