Każdy z Was na pewno jadł chociaż raz w swoim życiu makaron z serem (twarogiem). Danie to dawniej serwowane było często
na szkolnych lub przedszkolnych stołówkach. Tym razem wzbogacony zaledwie o kilka dodatkowych składników
został on podany w formie zapiekanki.
Aby jeszcze bardziej wzbogacić
smak tego makaronowego dania proponuję dodać do niego owoce np.
truskawki, wiśnie itp. Zapiekanka zasmakuje nie tylko dzieciom, ale i
dorosłym.
Gorąco polecam!
- 50 dag sera białego (twaróg półtłusty)
- 40 dag makaronu (świderki, rurki, muszelki)
- 100 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- ewentualnie owoce typu: truskawki, wiśnie.
Makaron ugotować. Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Wymieszać z serem i ugotowanym makaronem. Z białek ubić pianę (dodając szczyptę soli) i delikatnie wymieszać z makaronem ( i z owocami). Tak powstały makaron wlać do naczynia żaroodpornego pod przykryciem lub można użyć folii aluminiowej i wstawić do nagrzanego do 170 - 180 stopni C piekarnika na 30 - 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz