Wspaniała gorąca czekolada pomarańczowa!
Wydobywający się z niej aromat pomarańczy oczaruje swym smakiem
każdego, przenosząc go w ten magiczny, świąteczny czas Bożego Narodzenia.
Z podanych
składników wychodzi około dwóch filiżanek gorącej czekolady. Przepis
wyszukałam w jednej z moich książek kucharskich, został on nieco
zmodyfikowany, oczywiście dla własnych potrzeb. :)
Składniki:
- 300 ml mleka
- 1 pomarańcza
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 kopiasta łyżka kakao
- bita śmietana
Kakao rozrób w 1/3 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko podgrzej w rondelku.
Pomarańczę sparz wrzącą wodą, cieniutko obierz ze skórki i pokrój ją w cienkie paski. Wrzuć do mleka i powoli zagotuj.
Następnie odstaw mleko na 30 minut. Przestudzone mleko przecedź, by usunąć skórkę pomarańczową. Ponownie zagotuj mleko, dodaj pokruszoną czekoladę i rozmieszane kakao. Mieszaj, aż czekolada się roztopi, a potem podgrzewaj jeszcze chwilę nie przerywając mieszania.
Czekoladę wlej do filiżanek. Udekoruj kleksem bitej śmietany i paskami pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz