Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

29 maj 2017

Czekolada pomarańczowa

Wspaniała gorąca czekolada pomarańczowa! Wydobywający się z niej aromat pomarańczy oczaruje swym smakiem każdego, przenosząc go w ten magiczny, świąteczny czas Bożego Narodzenia. 

 Z podanych składników wychodzi około dwóch filiżanek gorącej czekolady. Przepis wyszukałam w jednej z moich książek kucharskich, został on nieco zmodyfikowany, oczywiście dla własnych potrzeb. :)


 


Składniki:
  • 300 ml mleka
  • 1 pomarańcza
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • bita śmietana
Wykonanie:
 Kakao rozrób w 1/3 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko podgrzej w rondelku.
Pomarańczę sparz wrzącą wodą, cieniutko obierz ze skórki i pokrój ją w cienkie paski. Wrzuć do mleka i powoli zagotuj.
Następnie odstaw mleko na 30 minut. Przestudzone mleko przecedź, by usunąć skórkę pomarańczową. Ponownie zagotuj mleko, dodaj pokruszoną czekoladę i rozmieszane kakao. Mieszaj, aż czekolada się roztopi, a potem podgrzewaj jeszcze chwilę nie przerywając mieszania.

Czekoladę wlej do filiżanek. Udekoruj kleksem bitej śmietany i paskami pomarańczy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz