Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

30 maj 2017

Paluchy do barszczu

Tym razem do barszczu świątecznego zamiast podawać uszka lub pierogi z kapustą i grzybami można wypróbować przepis na takie właśnie paluszki z ciasta francuskiego.
Z powodzeniem możecie je także podawać z innymi zupami np. kremowymi, zamiast grzanek.
(przepis z gazetki kulinarnej)






Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • łyżka maku lub sezamu do posypania

Wykonanie:

 Ciasto francuskie pokroić na około 18 prostokątów. Następnie każdy prostokąt zwinąć wzdłuż w rulonik i ułożyć na blasze posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem pergaminowym (zostawić około 3 cm odległości między rulonikami).
Jajko roztrzepać i posmarować nim każdy rulonik. Na koniec posypać makiem lub sezamem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz