Burrito to danie meksykańskie podawane najczęściej w plackach tortilli (dzisiaj podałam z ryżem).
Jest to danie w którym ma królować czerwona fasola, dlatego nie ma obawy
że może być jej za dużo...! ;)
- 250 g mięsa mielonego,
- 2 paczki ryżu,
- ok. 400g mieszanki meksykańskiej (fasola czerwona, kukurydza, groszek, marchewka), może być mieszanka z puszki, ze słoika lub mrożona,
- ok. 200g (pół puszki) fasoli czerwonej,
- 1 puszka pomidorów bez skórki,
- pół strąka czerwonej papryki,
- pół strąka zielonej papryki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- olej/oliwa do smażenia,
- sól, pieprz,
- 1 płaska łyżka przyprawy meksykańskiej lub więcej,
- przyprawy wg uznania: papryka słodka, papryka ostra, chill.
Wykonanie:
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię żeby się zeszkliła. Do cebuli dodajemy mięso mielone, podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę kroimy w drobną kostkę (jeśli papryka zawarta jest w mieszance meksykańskiej nie musimy jej już dodawać ), chwilę podsmażamy razem z mięsem.
Pomidory wyjmujemy z puszki, kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa. Chwilę dusimy, aż całkowicie się rozpadną, a papryka zrobi się wystarczająco miękka (możemy podlać również kilkoma łyżkami zalewy w której były pomidory).
Odcedzamy puszkę fasoli czerwonej i mieszanki meksykańskiej i dorzucamy do mięsa. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą meksykańską i pozostałymi przyprawami.
Tak przygotowane burrito możemy podać również jako nadzienie do tortilli lub jako przystawkę wraz z chipsami nachos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz