Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

23 maj 2017

Burrito z ryżem

Burrito to danie meksykańskie podawane najczęściej w plackach tortilli (dzisiaj podałam z ryżem). Jest to danie w którym ma królować czerwona fasola, dlatego nie ma obawy że może być jej za dużo...! ;)







Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego,
  • 2 paczki ryżu,
  • ok. 400g mieszanki meksykańskiej (fasola czerwona, kukurydza, groszek, marchewka), może być mieszanka z puszki, ze słoika lub mrożona,
  • ok. 200g (pół puszki) fasoli czerwonej,
  • 1 puszka pomidorów bez skórki,
  • pół strąka czerwonej papryki,
  • pół strąka zielonej papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • olej/oliwa do smażenia,
  • sól, pieprz,
  •  1 płaska łyżka przyprawy meksykańskiej lub więcej,
  • przyprawy wg uznania: papryka słodka, papryka ostra, chill.

Wykonanie:

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię żeby się zeszkliła. Do cebuli dodajemy mięso mielone, podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. 
Paprykę kroimy w drobną kostkę (jeśli papryka zawarta jest w mieszance meksykańskiej nie musimy jej już dodawać ), chwilę podsmażamy razem z mięsem.
Pomidory wyjmujemy z puszki, kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa. Chwilę dusimy, aż  całkowicie się rozpadną, a papryka zrobi się wystarczająco miękka (możemy podlać również kilkoma łyżkami zalewy w której były pomidory). 
Odcedzamy puszkę fasoli czerwonej i mieszanki meksykańskiej i dorzucamy do mięsa. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku.
Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą meksykańską i pozostałymi przyprawami.

 Tak przygotowane burrito możemy podać również jako nadzienie do tortilli lub jako przystawkę wraz z chipsami nachos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz