Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

22 maj 2017

Chałwowiec

 Uwielbiam chałwę, dlatego nie mogłam sobie odmówić upieczenia tego ciasta. 
Masa jest delikatna, bardzo słodka i bardzo pyszna.
Wyśmienity deser do kawy lub herbaty. 
(przepis pochodzi z czasopisma o gotowaniu)









Składniki:
  •  6 jajek
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki
  • 3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
  • 300g chałwy waniliowej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 200g masła
  • sól
  • 100g czekolady gorzkiej
 Wykonanie:
 Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. 
Mąkę przesiać z budyniami czekoladowymi i proszkiem do pieczenia potem delikatnie wymieszać z masą.
 Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
 2 szklanki mleka zagotować. W jednej szklance mleka rozpuścić budynie waniliowe i wlać do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie ostudzić. 
Chałwę według przepisu zmiksować na gładką masę (trochę się namęczyłam z tym bo jak tu zmiksować coś co nijak nie chce się zmiksować, chałwa podczas tej czynności zbijała się w wielką grudę i tyle z miksowania, zatem napiszę że wystarczy ją rozdrobnić, rozkruszyć.)
 Masło utrzeć na puch i stopniowo po trochę dodawać zimny budyń cały czas ucierając (trzeba to robić na prawdę uważnie żeby masa się nie zważyła). Na koniec do masy dołożyć chałwę i całość zmiksować (miksować tak długo aż będzie jednolita i gładka, bez obawy jeśli na początku miksowania będzie wyglądało inaczej:).
 Na jeden płat ciasta wyłożyć 2/3 kremu chałwowego, przykryć drugim płatem. Wierzch posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoladą. Schłodzić.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz