Uwielbiam chałwę, dlatego nie mogłam sobie odmówić upieczenia tego ciasta.
Masa jest delikatna, bardzo słodka i bardzo
pyszna.
Wyśmienity deser do kawy lub herbaty.
(przepis pochodzi z czasopisma o gotowaniu)
Składniki:
- 6 jajek
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki
- 3 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
- 300g chałwy waniliowej
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 200g masła
- sól
- 100g czekolady gorzkiej
Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku.
Mąkę przesiać z budyniami czekoladowymi i proszkiem do pieczenia potem delikatnie wymieszać z masą.
Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
2 szklanki mleka zagotować. W jednej szklance mleka rozpuścić budynie waniliowe i wlać do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie ostudzić.
Chałwę według przepisu zmiksować na gładką masę (trochę się namęczyłam z tym bo jak tu zmiksować coś co nijak nie chce się zmiksować, chałwa podczas tej czynności zbijała się w wielką grudę i tyle z miksowania, zatem napiszę że wystarczy ją rozdrobnić, rozkruszyć.)
Masło utrzeć na puch i stopniowo po trochę dodawać zimny budyń cały czas ucierając (trzeba to robić na prawdę uważnie żeby masa się nie zważyła). Na koniec do masy dołożyć chałwę i całość zmiksować (miksować tak długo aż będzie jednolita i gładka, bez obawy jeśli na początku miksowania będzie wyglądało inaczej:).
Na jeden płat ciasta wyłożyć 2/3 kremu chałwowego, przykryć drugim płatem. Wierzch posmarować resztą kremu. Posypać startą czekoladą. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz