Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

29 maj 2017

Ciasto kokosowe

Dzisiaj zaprezentuję wyjątkowe dla mnie ciasto: bez jaj, bez zbędnego tłuszczu (masło, margaryna) i co równie ważne wystarczająco słodkie. :)



Składniki:
  •  115 g wiórków kokosowych
  • 190 g mąki
  • 200 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
 Polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
 Dekoracja:
prażone płatki migdałów, wiórki kokosowe

 Wykonanie:
 Mąkę przesiać do miski, wsypać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać suche składniki. Wlać mleko. Ponownie wymieszać.

Okrągłą blachę (sugerowana średnica 18 cm, ja użyłam większej) posmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać 3/4 ciasta. Pozostałą masę łączymy z 1 łyżką kakao i tworząc zygzaki wylewamy na jasne ciasto.
(Z wyszukanych przepisów)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz