W poszukiwaniu przepisu na pasztet natrafiłam na blog, na którym znalazłam ten przepis. Pasztetu z pieczarkami jeszcze nie robiłam. A na zdjęciach wyglądał bardzo zachęcająco więc postanowiłam go wypróbować.
Przepis uległ nieco mojej modyfikacji. Dodałam więcej wątróbki, którą zamiast kroić w kosteczkę zmieliłam przez maszynkę. Wierzch pasztetu przed wstawieniem do piekarnika posypałam przyprawami
(tymianek i majeranek) dzięki czemu nie tylko był ładnie zapieczony, ale
i bardzo aromatyczny.
Na świątecznym stole podałam go z żurawiną do mięs.
- 1 kg kawałków kurczaka
- 50 dag pieczarek
- 40 dag wątróbki drobiowej
- 3 jajka
- 2 cebule
- warzywa jak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por)
- ok. 1/2 szklanki bułki tartej
- pół pęczka natki pietruszki
- olej, masło do smażenia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, tymianek, papryka ostra, papryka słodka itp.
Dodatkowo:
żurawina do mięsa
Wykonanie:
Kurczaka wraz z warzywami przygotować jak do rosołu i gotować, aż mięso będzie miękkie.
Jak mięso wystygnie usunąć z niego kości. Zmielić je przez maszynkę wraz z jedną obraną cebulą.
Drugą cebulę pokroić w kostkę, wątróbkę oczyścić z włókien i usmażyć na oleju i maśle. Zmielić przez maszynkę.
Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach i smażyć do odparowania wody.
W misce wymieszać zmielone mięso, wątróbkę, pieczarki, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy (doprawić do smaku). Wbić jajka. Wszystko dobrze wymieszać razem (próbując masę i ewentualnie doprawiając). Na koniec dodać bułkę tartą.
Napełnić keksówki masą. Można wierzch masy posypać przyprawami (np. majerankiem, tymiankiem).
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 1h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz