Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

22 maj 2017

Tort kawowo-kokosowy

 Wyśmienity tort! Przepis znaleziony w jednej z gazet z najlepszymi przepisami na ciasta. Autorem tego przepisu jest pani Alicja A. autorka blogu "Doprawione fantazją", którą serdecznie pozdrawiam.
Tort nie jest trudny ani czasochłonny do zrobienia.
Śmiało można użyć tortownicy o średnicy 20 cm, choć w oryginalnym przepisie zalecana jest wielkość 16 cm.
Masa tortowa jest lekka i pyszna z delikatnie wyczuwalnym smakiem kawy, dlatego myślę że tort zasmakuje każdemu, nie tylko wielbicielowi kawy.
Aby masa śmietanowa była bardziej zwarta w przepisie użyto żelatyny ja zastąpiłam ją śmietan-fixem. 








Składniki na biszkopt kawowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 1/3 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. kawy cappuccino
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Składniki na biszkopt kokosowy:
  • 3 białka
  • 1/4 szkl. cukru
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę śmietanową:
  • 400 g śmietanki 30 % (lub 2 op. bitej śmietany w proszku + mleko)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3-4 łyżeczki żelatyny (lub 2 op. śmietan fixu)
Dodatkowo:
  • rozpuszczona kawa do nasączenia
  • płatki kokosowe do dekoracji tortu
  • starta czekolada do dekoracji tortu
Wykonanie:

Biszkopt kawowy: białka ubić z cukrem. Dodawać stopniowo żółtka wymieszane z wodą, potem mąkę z kawą i proszkiem. Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu kroimy na 2 blaty. Nasączamy kawą rozpuszczalną.
Biszkopt kokosowy: białka ubijamy z cukrem, dodajemy wiórki, mąkę i proszek, mieszając je delikatnie drewnianą łyżką. Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach C.
Masa śmietanowa: Śmietankę 30% ubijamy (lub bitą śmietanę w proszku przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu), wsypujemy cukier puder i śmietan- fixy (jeśli zdecydowaliśmy się ich użyć do przepisu). Mieszamy z likierem, kawą i tężejącą żelatyną (zamiast śmietan-fixów).
Przekładanie: na biszkopt kawowy 1/3 masy na to biszkopt kokosowy znowu 1/3 masy znowu biszkopt kawowy i posmarować pozostałą masą. Udekorować płatkami kokosowymi i czekoladą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz