Wyśmienity tort! Przepis znaleziony w jednej z gazet z najlepszymi
przepisami na ciasta. Autorem tego przepisu jest pani Alicja A. autorka
blogu "Doprawione fantazją", którą serdecznie pozdrawiam.
Tort nie jest trudny ani czasochłonny do zrobienia.
Śmiało można użyć tortownicy o średnicy 20 cm, choć w oryginalnym przepisie zalecana jest wielkość 16 cm.
Masa
tortowa jest lekka i pyszna z delikatnie wyczuwalnym smakiem kawy,
dlatego myślę że tort zasmakuje każdemu, nie tylko wielbicielowi kawy.
Aby masa śmietanowa była bardziej zwarta w przepisie użyto żelatyny ja zastąpiłam ją śmietan-fixem.
Składniki na biszkopt kawowy:
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- 1/3 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. kawy cappuccino
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 białka
- 1/4 szkl. cukru
- 75 g wiórków kokosowych
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g śmietanki 30 % (lub 2 op. bitej śmietany w proszku + mleko)
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki likieru kawowego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 3-4 łyżeczki żelatyny (lub 2 op. śmietan fixu)
- rozpuszczona kawa do nasączenia
- płatki kokosowe do dekoracji tortu
- starta czekolada do dekoracji tortu
Biszkopt kawowy: białka ubić z cukrem. Dodawać stopniowo żółtka wymieszane z wodą, potem mąkę z kawą i proszkiem. Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu kroimy na 2 blaty. Nasączamy kawą rozpuszczalną.
Biszkopt kokosowy: białka ubijamy z cukrem, dodajemy wiórki, mąkę i proszek, mieszając je delikatnie drewnianą łyżką. Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach C.
Masa śmietanowa: Śmietankę 30% ubijamy (lub bitą śmietanę w proszku przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu), wsypujemy cukier puder i śmietan- fixy (jeśli zdecydowaliśmy się ich użyć do przepisu). Mieszamy z likierem, kawą i tężejącą żelatyną (zamiast śmietan-fixów).
Przekładanie: na biszkopt kawowy 1/3 masy na to biszkopt kokosowy znowu 1/3 masy znowu biszkopt kawowy i posmarować pozostałą masą. Udekorować płatkami kokosowymi i czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz