Sos pieczarkowy tworzy świetne połączenie z różnego rodzaju mięsami. Wyśmienicie smakują z nim kotlety mielone i ziemniaczane.
Składniki:
150 g pieczarek
1 cebula
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
ok. 1 szklanki bulionu
ok. 1 łyżka śmietany
sól, pieprz
(olej do smażenia)
Wykonanie:
Cebulę poszatkować, zeszklić. Pieczarki pokroić w talarki dodać do cebuli usmażyć. Doprawić.
Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, chwilę podsmażyć. Do zasmażki dolewać stopniowo bulion sprawdzając przy tym gęstość sosu. Jeśli zbyt gęsty dolać więcej bulionu. Pieczarki z cebulą wrzucić do sosu, wymieszać. Jeśli istnieje taka potrzeba doprawić solą i pieprzem. Na koniec zabielić śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz