Tradycyjna kutia wigilijna. Deser na który z utęsknieniem czekało się zawsze po wigilijnej kolacji.
Po każdym jej kęsie wracam myślami do lat dzieciństwa i do świąt spędzanych w gronie rodzinnym...
Składniki:
- 200 g mielonego maku
- około 150 g pszenicy do kutii
- około 100 g rodzynek
- po 50 g łuskanych orzechów włoskich, laskowych, migdałów
- kilka fig kandyzowanych lub daktyli
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki śmietanki
- szklanka mleka (lub więcej)
Pszenicę do kutii opłukać, zalać wodą i zostawić na kilka godzin (lub na noc) żeby namokła. Wodę odlać, zalać świeżą i gotować do miękkości.
Mak zalać mlekiem i gotować, aż napęcznieje i wchłonie mleko.
Miód rozpuścić w rondelku.
Orzechy i migdały posiekać na drobniejsze kawałki - takie jakie lubicie.
Figi pokroić w kostkę.
Pszenicę, mak, orzechy, rodzynki, figi, miód i śmietanę wymieszać razem.
Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz