Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Kutia wigilijna

Tradycyjna kutia wigilijna. Deser na który z utęsknieniem czekało się zawsze po wigilijnej kolacji.
Po każdym jej kęsie wracam myślami do lat dzieciństwa i do świąt spędzanych w gronie rodzinnym... 






 


Składniki:
  • 200 g mielonego maku
  • około 150 g pszenicy do kutii
  • około 100 g rodzynek
  • po 50 g łuskanych orzechów włoskich, laskowych, migdałów
  • kilka fig kandyzowanych lub daktyli
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki śmietanki
  • szklanka mleka (lub więcej)
 Wykonanie:
  
 Pszenicę do kutii opłukać, zalać wodą i zostawić na kilka godzin (lub na noc) żeby namokła. Wodę odlać, zalać świeżą i gotować do miękkości.
  
Mak zalać mlekiem i gotować, aż napęcznieje i wchłonie mleko.
Miód rozpuścić w rondelku. 
Orzechy i migdały posiekać na drobniejsze kawałki - takie jakie lubicie. 
Figi pokroić w kostkę.
Pszenicę, mak, orzechy, rodzynki, figi, miód i śmietanę wymieszać razem. 
Wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz