Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Jajka w kokilkach

Świetnie sprawdzą się na przekąskę w ciągu dnia, śniadanie lub kolację.
Składniki do jajek można dostosować do własnych potrzeb i upodobania.
(Zainspirowałam się przepisem na jajka w kokilkach z pieczarkami.)







Składniki:
  • kilka pieczarek
  • kawałek sera żółtego
  • kawałek papryki czerwonej
  • plastry szynki
  • kilka jajek (po jednym na każdą kokilkę)
  • szczypiorek
  • przyprawy: bazylia, papryka czerwona, sól, pieprz
  • olej do smażenia i tłuszcz do wysmarowania kokilek

Wykonanie:

 Pieczarki pokroić w talarki, podsmażyć na oleju. Doprawić solą. Paprykę i szynkę drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce.
Kokilki wysmarować tłuszczem, na dno powykładać pieczarki, posypać serem, następnie szynką i znowu serem, a potem czerwoną papryką. Docisnąć składniki do dna. Na wierzchu rozbić jajko i doprawić do smaku przyprawami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10 -15 minut, do czasu aż jajko odpowiednio się zetnie. Im dłużej się piecze tym żółtko mniej płynne.

Gotowe posypać posiekanym szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz