Świetnie sprawdzą się na przekąskę w ciągu dnia, śniadanie lub kolację.
Składniki do jajek można dostosować do własnych potrzeb i upodobania.
(Zainspirowałam się przepisem na jajka w kokilkach z pieczarkami.)
Składniki:
- kilka pieczarek
- kawałek sera żółtego
- kawałek papryki czerwonej
- plastry szynki
- kilka jajek (po jednym na każdą kokilkę)
- szczypiorek
- przyprawy: bazylia, papryka czerwona, sól, pieprz
- olej do smażenia i tłuszcz do wysmarowania kokilek
Wykonanie:
Pieczarki pokroić w talarki, podsmażyć na oleju. Doprawić solą. Paprykę i szynkę drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce.
Kokilki wysmarować tłuszczem, na dno powykładać pieczarki, posypać serem, następnie szynką i znowu serem, a potem czerwoną papryką. Docisnąć składniki do dna. Na wierzchu rozbić jajko i doprawić do smaku przyprawami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10 -15 minut, do czasu aż jajko odpowiednio się zetnie. Im dłużej się piecze tym żółtko mniej płynne.
Gotowe posypać posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz