Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Terrina z serka i białej czekolady

Idealna na letnie upały, chociaż zimą też ma się ochotę na tak pyszny deser lodowy. :)










Składniki:
  •  500 g sera mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 400 ml śmietanki 30 %
 Wykonanie:
  
 Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać razem z serkiem na jednolitą masę. Na koniec dodać ubitą śmietanę. 

Masę wylać do formy wyłożonej folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 3 godziny, żeby stężała.
Deser podajemy z sosem owocowym i owocami. (Najprostszy sos truskawkowy: truskawki + cukier + śmietana).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz