Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

8 cze 2017

Lody cytrynowe

Orzeźwiające, jogurtowe lody cytrynowe. Najlepsze na upały. 





Składniki:
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • sok z dwóch cytryn
  • 2 szklanki cukru pudru + 4 łyżeczki
Wykonanie:

 Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać 4 łyżeczki cukru pudru i utrzeć na puch. Dodać jogurt i sok z cytryny. Zmiksować razem.

Białka ubić na sztywno. Delikatnie połączyć z masą cytrynową. Wylać do pojemnika. Wstawić do zamrażalnika i co pół godziny co najmniej 3 razy wyjąć i zamieszać masę widelcem, aby pozbyć się kryształków lodu.

Lody gotowe po kilku godzinach, ale najlepiej zostawić na noc w zamrażalniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz