Uwielbiam w kuchni wykorzystywać półprodukty. Dzięki temu, bardzo prosto i szybko mogę przygotować moje dania czy desery.
Do tarty poniżej użyłam gotowych ciastek, herbatników, natomiast do masy, budyń z opakowania.
Nie umniejszyło to w żaden sposób smaku mojej tarty.
Deser wyszedł przepyszny.
- 250g herbatników
- 1 kostka masła
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- wiórki kokosowe
- dżem (np.wiśniowy, truskawkowy)
Potłuc lub zmielić herbatniki (na proszek). Roztopić pół kostki masła, lekko ostudzić, a następnie wlać do herbatników i dokładnie wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem (może to być forma do tarty lub okrągła blacha do tortów). Wypełnić dno formy przygotowanymi herbatnikami ugniatając je i dociskając do dna . Schłodzić w lodówce (ok. 1 godziny) lub w zamrażarce (około 15 minut), następnie schłodzoną wysmarować delikatnie ulubionym dżemem.
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i w między czasie rozpuścić budynie w 1 szklance zimnego mleka. Do gotującego się mleka wlać budynie i zagotować (czynność wykonać zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odstawić z gazu, przestudzić.
Następnie utrzeć budyń z połową kostki masła na jednolitą masę i wysmarować nią tartę.
Na koniec wierzch tarty posypać wiórkami kokosowymi, które wcześniej zostały zrumienione na suchej patelni.
Tak przygotowaną tartę chłodzimy przez kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz