Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Tarta z herbatników z masą budyniową

 Uwielbiam w kuchni wykorzystywać półprodukty. Dzięki temu, bardzo prosto i szybko mogę przygotować moje dania czy desery. 
Do tarty poniżej użyłam gotowych ciastek, herbatników, natomiast do masy, budyń z opakowania.
Nie umniejszyło to w żaden sposób smaku mojej tarty. 
Deser wyszedł przepyszny.






Składniki:

  •  250g herbatników
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru)
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • wiórki kokosowe
  • dżem (np.wiśniowy, truskawkowy)
 Wykonanie:
 Potłuc lub zmielić herbatniki (na proszek). Roztopić pół kostki masła, lekko ostudzić, a następnie wlać do herbatników i dokładnie wymieszać. 

Formę wysmarować tłuszczem (może to być forma do tarty lub okrągła blacha do tortów). Wypełnić dno formy przygotowanymi herbatnikami ugniatając je i dociskając do dna . Schłodzić w lodówce (ok. 1 godziny) lub w zamrażarce (około 15 minut), następnie schłodzoną wysmarować delikatnie ulubionym dżemem.

 Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i w między czasie rozpuścić budynie w 1 szklance zimnego mleka. Do gotującego się mleka wlać budynie i zagotować (czynność wykonać zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odstawić z gazu, przestudzić. 

 Następnie utrzeć budyń z połową kostki masła na jednolitą masę i wysmarować nią tartę.
Na koniec wierzch tarty posypać wiórkami kokosowymi, które wcześniej zostały zrumienione na suchej patelni.

Tak przygotowaną tartę chłodzimy przez kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz