Prosta alternatywa dla leniwych.... pierożków. :) Wykonanie jest bardzo podobne właśnie do leniwych pierożków lub kopytek.
Czyli łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Kluseczki ze szpinakiem wychodzą pyszne, a podane z sosem serowym po prostu rozpływają się w ustach.
Składniki:
- 250g serka Capreggio (można zastąpić innym serem białym, pamiętając o tym że do niektórych serów trzeba dodać trochę więcej lub mniej mąki)
- 125g świeżego szpinaku (około pół opakowania)
- 100g mąki
- 1 jajko
- 1 mały wyciśnięty ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
trochę mąki do posypania stolnicy
starty parmezan (można zastąpić go innym serem np. gouda) lub sos serowy
Przygotowanie:
Ze szpinaku odcinamy ogonki, płuczemy i przekładamy bezpośrednio na suchą głęboką patelnię. Gotujemy (dusimy) do miękkości. Studzimy.
Łączymy wszystkie składniki ze szpinakiem i ugniatamy z nich ciasto.
Następnie postępujemy tak, jak w tradycyjnych leniwych lub kopytkach: z ciasta formujemy wałek, lekko go spłaszczamy, następnie kroimy na mniejsze kawałeczki.
Wrzucamy na wrzątek. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub odcedzamy na durszlaku.
Podajemy posypane serem lub np. z sosem serowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz