Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

5 cze 2017

Kulki z fetą

Ostatnio natrafiłam właśnie na ten przepis i postanowiłam go wypróbować. Lubię pulpeciki w każdej formie więc nie potrafiłam się oprzeć również temu przepisowi. 
Sos postanowiłam nieco zmienić wprowadzając do niego moją wersję. W oryginalnym przepisie użyto suszonej żurawiny, ja wykorzystałam dżem żurawinowy z kawałkami żurawin.
 Dodałam o połowę mniej tymianku i przełamałam jego smak oregano oraz bazylią.
Danie bardzo proste i nie wymaga zbyt wiele zaangażowania, krótki czas wykonania.
(Wykorzystałam przepis, który pochodzi ze strony Mirabelkowy blog)
 






Składniki na kulki mięsne:

  • 500g mięsa mielonego
  • 100g fety
  • 1 bułka czerstwa
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej/oliwa do smażenia
  • przyprawy wg uznania: oregano, bazylia, tymianek
Składniki na sos:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżeczki (lub więcej, do smaku) dżemu żurawinowego lub 100g suszonej żurawiny
  • sól, pieprz
  • przyprawy wg uznania: tymianek, bazylia, oregano

Wykonanie:
  
 Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno poszatkowaną cebulkę, jajko, musztardę, doprawić solą (z rozsądkiem, pamiętając o tym że feta jest słona), pieprzem i pozostałymi przyprawami do smaku. Wszystkie składniki dobrze połączyć ze sobą. 
Fetę pokruszyć lub pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać z mięsem. Formujemy kulki i smażymy z każdej strony aż ładnie się zarumienią.

Na patelni zeszklić cebulę, dodać wyciśnięty czosnek, jeśli aromat czosnku zacznie unosić się nad patelnią dodajemy pomidory z puszki (ja je uprzednio pokroiłam w kosteczkę). 

Podsmażamy chwilę, dodajemy pół szklanki bulionu, koncentrat pomidorowy i dżem żurawinowy (w tym czasie dodajemy również suszoną żurawinę). Doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami do smaku. Do sosu wrzucamy zarumienione kulki mięsne i gotujemy nie dłużej niż 15 minut.

Danie serwować z kuskusem, ziemniakami lub z makaronem tagliatelle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz