Ostatnio natrafiłam właśnie na ten przepis i postanowiłam go
wypróbować. Lubię pulpeciki w każdej formie więc nie potrafiłam się
oprzeć również temu przepisowi.
Sos postanowiłam nieco zmienić wprowadzając do niego moją wersję. W
oryginalnym przepisie użyto suszonej żurawiny, ja wykorzystałam
dżem żurawinowy z kawałkami żurawin.
Dodałam o połowę mniej tymianku i przełamałam jego smak oregano oraz
bazylią.
Danie bardzo proste i nie wymaga zbyt wiele zaangażowania, krótki czas wykonania.
(Wykorzystałam przepis, który pochodzi ze strony Mirabelkowy blog)
Składniki na kulki mięsne:
- 500g mięsa mielonego
- 100g fety
- 1 bułka czerstwa
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej/oliwa do smażenia
- przyprawy wg uznania: oregano, bazylia, tymianek
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 cebuli
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 3 czubate łyżeczki (lub więcej, do smaku) dżemu żurawinowego lub 100g suszonej żurawiny
- sól, pieprz
- przyprawy wg uznania: tymianek, bazylia, oregano
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno poszatkowaną cebulkę, jajko, musztardę, doprawić solą (z rozsądkiem, pamiętając o tym że feta jest słona), pieprzem i pozostałymi przyprawami do smaku. Wszystkie składniki dobrze połączyć ze sobą.
Fetę pokruszyć lub pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać z mięsem. Formujemy kulki i smażymy z każdej strony aż ładnie się zarumienią.
Na patelni zeszklić cebulę, dodać wyciśnięty czosnek, jeśli aromat czosnku zacznie unosić się nad patelnią dodajemy pomidory z puszki (ja je uprzednio pokroiłam w kosteczkę).
Podsmażamy chwilę, dodajemy pół szklanki bulionu, koncentrat pomidorowy i dżem żurawinowy (w tym czasie dodajemy również suszoną żurawinę). Doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami do smaku. Do sosu wrzucamy zarumienione kulki mięsne i gotujemy nie dłużej niż 15 minut.
Danie serwować z kuskusem, ziemniakami lub z makaronem tagliatelle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz