Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Pasta z wędzonego kurczaka

Taką pastą zajadałam się jeszcze w dzieciństwie. Dziś, również z chęcią do niej wracam.
 Jest lekka, pyszna i pożywna. Doskonale smakuje z każdego rodzaju pieczywem. Nadaje się do faszerowania jajek na twardo lub można ją zawinąć w szynkę, związać gałązką szczypiorku i podać jako przystawkę.
 Dodałam do niej zaledwie dwa ulubione składniki. Ale smak jej może różnić się za każdym razem, gdy zamienimy te kilka składników (dymkę i paprykę) na Wasze ulubione np.ogórek kiszony, rzodkiewka, cebula, natka pietruszki itp. Myślę, że każdy z Was znajdzie swoją ulubioną wersję tej pasty.
Będzie mi miło jeśli i Wy podzielicie się ze mną swoimi wariacjami na temat Waszej ulubionej pasty. 
Zatem do dzieła - kombinujcie! :)




Składniki:
  • 2 nogi kurczaka wędzonego
  • 3 gałązki cebuli dymki (biała i zielona część)
  • 1 czerwona papryka
  • 3/4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

 Mięso oddzielić od kości, aby móc zmielić je w mikserze. Do zmielonej masy dodać majonez i ponownie wymieszać mikserem.
Drobno posiekaną dymkę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę dorzucić do masy z kurczaka i dokładnie wymieszać łyżką, aby połączyć ze sobą składniki.
Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz