Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Ciastka owsiano-orzechowe

Najlepsze do kawy lub herbaty. Wyśmienite dla małych pociech na podwieczorek z ciepłym mlekiem.





Składniki:
  • 100g płatków owsianych
  • 100g mąki
  • 80g cukru
  • 3 łyżki orzechów (włoskich, laskowych)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 1 łyżka kakao
  • polewa czekoladowa
Wykonanie:

 Składniki sypkie wraz z orzechami łączymy ze sobą w misce. Następnie dodajemy rozmącone jajka i pokrojone w kawałki miękkie masło. Łączymy składniki ze sobą.
 Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.

Łyżką formujemy i nakładamy ciasto na papier do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem blachę, robiąc odstępy między każdą wykładaną porcją.

Pieczemy w 180 stopniach C około 10-15 minut.

Kiedy ciasteczka wystygną ozdobnie polewamy rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz