Najlepsze do kawy lub herbaty. Wyśmienite dla małych pociech na podwieczorek z ciepłym mlekiem.
- 100g płatków owsianych
- 100g mąki
- 80g cukru
- 3 łyżki orzechów (włoskich, laskowych)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100g masła
- 1 łyżka kakao
- polewa czekoladowa
Składniki sypkie wraz z orzechami łączymy ze sobą w misce. Następnie dodajemy rozmącone jajka i pokrojone w kawałki miękkie masło. Łączymy składniki ze sobą.
Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.
Łyżką formujemy i nakładamy ciasto na papier do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem blachę, robiąc odstępy między każdą wykładaną porcją.
Pieczemy w 180 stopniach C około 10-15 minut.
Kiedy ciasteczka wystygną ozdobnie polewamy rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz