Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

7 cze 2017

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

W dzisiejszych czasach kotlety ziemniaczane nie należą do wykwintnych dań. Jednak polane sosem i podane z surówką, mogą stanowić bardzo pożywne i pyszne drugie danie. 










Składniki:
  
  • około 1/2 kg ugotowanych ziemniaków  (ugniecionych lub przeciśniętych przez praskę)
  • 1 cebula
  • mąka
  • jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki do sosu pieczarkowego:

  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 1 szklanki bulionu
  • ok. 1 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • (olej do smażenia)

Wykonanie:

Cebulę poszatkować, podsmażyć, dodać do ugotowanych, ostudzonych ziemniaków. 
Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką. Wymieszać. 
Formować kotlety (tak jak mielone) jeśli mocno kleją się do ręki można dodać trochę mąki. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zarumienią.

Sos: 

 Cebulę poszatkować, zeszklić. Pieczarki pokroić w talarki dodać do cebuli, usmażyć. 

 Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, zrumienić zasmażkę. Następnie dolewać stopniowo bulion i energicznie mieszając sprawdzać gęstość sosu. Jeśli zbyt gęsty dodać więcej bulionu. 
Na koniec dorzucić usmażone pieczarki z cebulą. Doprawić solą i pieprzem.

Zabielić śmietaną.



 Wylać część sosu pieczarkowego na talerz. Położyć na niego kotleciki ziemniaczane posypać poszatkowaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz