W dzisiejszych czasach kotlety ziemniaczane nie należą do wykwintnych dań. Jednak polane sosem i podane z surówką, mogą stanowić bardzo pożywne i pyszne drugie danie.
Składniki:
- około 1/2 kg ugotowanych ziemniaków (ugniecionych lub przeciśniętych przez praskę)
- 1 cebula
- mąka
- jajko
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia
- kilka gałązek natki pietruszki
Składniki do sosu pieczarkowego:
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- ok. 1 szklanki bulionu
- ok. 1 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- (olej do smażenia)
Wykonanie:
Cebulę poszatkować, podsmażyć, dodać do ugotowanych, ostudzonych ziemniaków.
Wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką. Wymieszać.
Formować kotlety (tak jak mielone) jeśli mocno kleją się do ręki można dodać trochę mąki. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zarumienią.
Sos:
Cebulę poszatkować, zeszklić. Pieczarki pokroić w talarki dodać do cebuli, usmażyć.
Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, zrumienić zasmażkę. Następnie dolewać stopniowo bulion i energicznie mieszając sprawdzać gęstość sosu. Jeśli zbyt gęsty dodać więcej bulionu.
Na koniec dorzucić usmażone pieczarki z cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
Zabielić śmietaną.
Wylać część sosu pieczarkowego na talerz. Położyć na niego kotleciki ziemniaczane posypać poszatkowaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz