Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

5 cze 2017

Mielone z grzankami

Na kotlety mielone jest mnóstwo przepisów. A to jeden z nich...
Przyznam się, że ciekawy pomysł z tymi grzankami.:)
Tak przygotowane mielone są naprawdę pyszne.
 (przepis z książki kucharskiej)







Składniki: 


  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 kromki chleba białego
  • 1 jajko
  • Łyżka startego żółtego sera
  • Łyżka masła
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta
(można doprawić: przyprawą do mięsa mielonego, szczyptą czosnku granulowanego lub małym ząbkiem czosnku świeżego)

Przygotowanie:

 Mięso mielone wymieszać z jajkiem, żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. 

Chleb okroić ze skórki i podsmażyć na maśle, aż się lekko zarumieni. Kromki pokroić w kostkę i wymieszać z mięsem.

Formować małe kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z każdej strony, aż się zarumienią.

Mielone z grzankami wyśmienicie smakują podawane z kaszą jęczmienną i podsmażaną kapustą. Ale można podać je z ziemniakami i ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz