Na kotlety mielone jest mnóstwo przepisów. A to jeden z nich...
Przyznam się, że ciekawy pomysł z tymi grzankami.:)
Tak przygotowane mielone są naprawdę pyszne.
(przepis z książki kucharskiej)
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 3 kromki chleba białego
- 1 jajko
- Łyżka startego żółtego sera
- Łyżka masła
- Kilka gałązek natki pietruszki
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
- Bułka tarta
Przygotowanie:
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Chleb okroić ze skórki i podsmażyć na maśle, aż się lekko zarumieni. Kromki pokroić w kostkę i wymieszać z mięsem.
Formować małe kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z każdej strony, aż się zarumienią.
Mielone z grzankami wyśmienicie smakują podawane z kaszą jęczmienną i podsmażaną kapustą. Ale można podać je z ziemniakami i ulubioną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz