Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

5 cze 2017

Babka cytrynowa

Jedna z lepszych babek jakie do tej pory jadłam. Bardzo puszysta, mocno cytrynowa i wilgotna. 
Mimo, iż nie przepadam za babkami, ta naprawdę zachwyciła mnie smakiem. 
Szczerze mówiąc, na jednym kawałku nie da się zakończyć. :)
Zachęcam do wypróbowania przepisu. 
(Przepis pochodzi z gazetki kulinarnej)






Składniki:
  • 6 jaj
  • 2szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • kostka masła lub margaryny
  • duża cytryna
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie:

 Żółtka ubić z cukrem na parze.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać szczyptę soli.
Miękką margarynę lub masło utrzeć, stopniowo dodając ubite żółtka i startą skórkę z cytryny, następnie wycisnąć z niej sok. Stopniowo połączyć z mąką i ubitymi na sztywno białkami. Wszystko dokładnie razem wymieszać.
Ciasto wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i po wstawieniu podnieść temperaturę do 180 stopni C. Piec około 60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz