Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

29 maj 2017

Zupa grochowa

Grochówka jest pożywną i rozgrzewającą zupą. Powinna być gęsta, zawiesista dzięki rozpadającemu się w niej grochowi. Jeśli ktoś lubi, może dodać do zupy kiełbasę. Zasmakuje każdemu!

Czasami zdarza się, że gotujemy wspólnie razem z mężem. Podobno gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść. Ale nie w tym przypadku. Nie ważne co się gotuje, ale jak i z kim. :)
 Wspólnymi siłami spisaliśmy specjalnie dla Was przepis na pyszną domową zupę grochową. 







Składniki:


  • ok. 400 g żeberek (surowe lub wędzone)
  • 300 g grochu łuskanego
  • 1 średnia cebula
  • 180g boczku wędzonego
  • 3 duże ziemniaki
  • włoszczyzna (kilka marchewek, korzeni pietruszki, 1 por, kawałek selera)
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Przyprawy:

 ok. 2 łyżek majeranku (rozetrzeć w dłoniach), sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

W garnku zalać żeberka wodą (ok. 2,5l). Jeśli są surowe najpierw przez ok. 45 minut je obgotować w posolonej wodzie, a jeśli wędzone ok. 20 minut. Wrzucić warzywa: seler w całości, korzeń pietruszki pokrojony na mniejsze części, por i marchewkę pokrojone w kosteczkę oraz łuskany groch. Gotować ok. 20 minut aż groch i warzywa zmiękną.
 W między czasie boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. To samo zrobić z cebulą.
Następnie do wywaru z żeberek dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę oraz podsmażony boczek i cebulę. Gotować jeszcze około 10 minut.
Na koniec wyciskamy 3 ząbki czosnku, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz