Grochówka jest pożywną i rozgrzewającą zupą. Powinna być gęsta,
zawiesista dzięki rozpadającemu się w niej grochowi. Jeśli ktoś
lubi, może dodać do zupy kiełbasę. Zasmakuje każdemu!
Czasami zdarza się, że gotujemy wspólnie razem z mężem. Podobno gdzie
kucharek sześć tam nie ma co jeść. Ale nie w tym przypadku. Nie ważne
co się gotuje, ale jak i z kim. :)
Wspólnymi siłami spisaliśmy
specjalnie dla Was przepis na pyszną domową zupę grochową.
Składniki:
- ok. 400 g żeberek (surowe lub wędzone)
- 300 g grochu łuskanego
- 1 średnia cebula
- 180g boczku wędzonego
- 3 duże ziemniaki
- włoszczyzna (kilka marchewek, korzeni pietruszki, 1 por, kawałek selera)
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
Przyprawy:
ok. 2 łyżek majeranku (rozetrzeć w dłoniach), sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
W garnku zalać żeberka wodą (ok. 2,5l). Jeśli są surowe najpierw przez ok. 45 minut je obgotować w posolonej wodzie, a jeśli wędzone ok. 20 minut. Wrzucić warzywa: seler w całości, korzeń pietruszki pokrojony na mniejsze części, por i marchewkę pokrojone w kosteczkę oraz łuskany groch. Gotować ok. 20 minut aż groch i warzywa zmiękną.
W między czasie boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. To samo zrobić z cebulą.
Następnie do wywaru z żeberek dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę oraz podsmażony boczek i cebulę. Gotować jeszcze około 10 minut.
Na koniec wyciskamy 3 ząbki czosnku, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz