Marzysz o deserze, pysznym obiedzie czy kolacji dla dwojga? Ten blog postara się pomóc znaleźć Ci to, czego szukasz...

25 maj 2017

Ślimaczki drożdżowe

Mak jest ulubionym składnikiem świątecznych wypieków. Tradycyjny makowiec pewnie często gości w wielu domach na bożonarodzeniowym stole.
Aby zbytnio nie odbiegać od tradycji postanowiłam zrobić ciasto z wykorzystaniem tego składnika. Szukając pomysłu na świąteczne wypieki z makiem natrafiłam właśnie na ten przepis.
Ślimaczki makowe urzekają swym wyglądem i smakiem. Ciasto na drugi dzień jest nadal miękkie i pyszne.  Idąc na skróty wykorzystałam gotową masę makową, dodając do niej jedynie bakalie.
Ślimaczki są pyszne i słodkie, nawet bez lukru.



Składniki:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 dag masła
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 50 dag mąki
  • szczypta soli
  • jajko
  • puszka masy makowej (ok. 850g)
  • po 5 dag rodzynek, posiekanych migdałów i orzechów
 Wykonanie:

 Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i drożdżami.
Mąkę przesiać z solą, dodać cukier, wlać mleko z drożdżami, wbić jajko. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Masę makową wymieszać z bakaliami.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć masę makową i zwinąć wzdłuż większego boku (jak makowiec). Pokroić na plastry o szerokości 3 cm.
Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Piec w 195 stopniach C, przez 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Po przestudzeniu ślimaczki można polukrować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz