Smak ryżu gotowanego na mleku pamiętam jeszcze z dzieciństwa.
Ryż ugotowany według przepisu poniżej, na mleku kokosowym, nabiera przyjemnego smaku Truskawki natomiast wzbogacają smak tego deseru dodając mu świeżości i delikatności.
Znakomity pomysł na uraczenie tych "małych i tych dużych" łakomczuchów takim słodkim, apetycznym deserem. :)
Składniki:
- 10 dag ryżu
- 350 ml mleczka kokosowego z puszki
- łyżka cukru
- kilka truskawek
- wiórki kokosowe
Ryż płuczemy. Wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy cukier. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, aż ryż wchłonie mleczko. Odstawiamy.
Truskawki kroimy na małe kawałki. Mieszamy z ugotowanym ryżem. Przekładamy do miseczki. Miseczkę z ryżem odwracamy do góry dnem, wykładając kopczyk na talerz. Posypujemy niewielką ilością wiórków.
(przepis z gazetki kulinarnej)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz